A website by War Heritage Institute

Kinderharnas

Kinderharnas, Augsburg, 1565

Dit kinderharnas is het werk van de bekende wapensmid Anton Pfeffenhauser, actief in Augsburg tussen 1545 en 1603. Hij werkte voor tal van gekroonde hoofden uit deze periode. 

Dit driekwartsharnas (dat tot de knie reikt) werd gemaakt voor een jongen van 5 à 6 jaar. De helm is een Bourgondische stormhoed en net als het harnas rijk versierd.

Children's armour - Arms & Armour

Het harnas zou gemaakt zijn voor de kroning van Maximiliaan II in 1564 en was bedoeld voor diens zoon Albrecht, geboren in 1599 en de latere landvoogd der Nederlanden. Ook kroonprins Jozef-Ferdinand van Beieren, zoon van Maximiliaan-Emmanuel (landvoogd van de Spaanse Nederlanden van 1691 tot 1706) zou dit harnas gedragen hebben. 

Noot: Jozef-Ferdinand (1692-1699) was de Spaanse troonopvolger. Zijn familiale banden maakten van hem hiervoor de perfecte consensusfiguur. Zijn vroegtijdige dood was de aanleiding voor de Spaanse Successieoorlogen, die ervoor zorgden dat onze gebieden in 1714 in Oostenrijkse handen overgingen. 

Dit harnas is één van de stukken die in 1794 door de Oostenrijkers uit het Coudenbergpaleis werden meegenomen. Het werd door de Belgische regering na de Eerste Wereldoorlog teruggeëist: sinds 1922 bevindt het zich opnieuw in deze collectie.

kid silver armor from the collection