Verstevigd toernooiharnas, toegeschreven aan Filips II, 1560
Dit beroemde harnas zou hebben toebehoord aan de Habsburgse koning Filips II. Het werd vervaardigd onder toezicht van Wolfgang Grosschedel, een befaamde Beierse wapensmid actief tussen 1517 en 1562, die ook nog andere stukken voor de Spaanse vorst maakte.
Verschillende conservatoren en specialisten bevestigen dat dit harnas sterke gelijkenissen vertoont met het harnas dat Wolfgang en Franz Grosschedel voor Filips II produceerden en dat momenteel in het Real Armería in Madrid wordt bewaard.
Dit harnas werd tussen rond 1550-1560 in Landshut gesmeed en was bedoeld voor het Welches Gestech, een Duits steekspel te paard dat tijdens de 16e eeuw populair was en waarbij de deelnemers door een afsluiting van mekaar waren gescheiden.
Dit type harnas is makkelijk te herkennen aan de verstevigingen en versterkingen aan de linkerzijde, kant die tijdens de strijd de meeste en hardste slagen en klappen moet incasseren. Deze zijde van het harnas dient ook niet zo flexibel te zijn als de rechterzijde, waar de lans wordt vastgehouden.
Het schild, bevestigd op de borstplaat en dat de borst en linkerschouder bedekt, is bezet met opengewerkt metaalwerk om de lans van de tegenstander klem te zetten en zo te vermijden dat deze wegglijdt en de nek of het gezicht verwondt. Ook de nek zelf, de elleboog, de voorarm en de linkerhand krijgen extra versteviging. Hetzelfde geldt voor de dijplaten, die de heupen en dijen beschermen. Deze worden uit één stuk gesmeed, de rechter iets korter dan de linker.
De robuustheid van het harnas doet echter geen afbreuk aan de sierlijkheid. De vele graveringen en versieringen die de lijnen van het harnas volgen, vormen een streling voor het oog.
Toernooiharnassen zijn over het algemeen zwaarder dan harnassen bedoeld voor het slagveld, een gevolg van de vele extra verstevigingen. Dit harnas weegt alles samen zo’n veertig kilogram, ongeveer het dubbele van een harnas bedoeld voor oorlogsvoering. Dat lijkt misschien veel, maar dit komt ongeveer overeen met de bepakking van een moderne soldaat.