A website by War Heritage Institute

LUCHTVAARTHAL

LUCHTVAARTHAL

Momenteel voert de Regie der Gebouwen werken uit aan de daken van de Luchtvaarthal. Daardoor is het mogelijk dat bepaalde delen van de hal niet toegankelijk zijn voor het publiek. We danken u voor uw begrip.

Van luchtballon tot de F16

De Luchtvaarthal is ongetwijfeld de meest iconische zaal van het Legermuseum. Dat hoeft ook niet te verbazen: op 10.000 vierkante meter vindt u meer dan honderd vliegtuigen en ander vliegend materieel in een ongezien decor.

Ontdek meer dan honderd jaar luchtvaargeschiedenis: van de vroegste luchtvaart met luchtballonnen, over de eerste vliegtuigen en toestellen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot de F16. Klinkende namen als de Spitfire, de Tiger Moth en de legendarische Dakota kan u hier in levende lijve bewonderen.

Spitfire

De geschiedenis van deze hal loopt gelijk met die van het Jubelpark. De 'Machinegalerij' van de nationale tentoonstelling in 1880 werd tot de jaren '70 gebruikt voor diverse activiteiten: van handelsbeurzen tot luchtballonfestivals en zelfs paardenwedstrijden. Vanaf 1972 herbergt ze de prachtige collectie die u er vandaag nog steeds kan bewonderen.

De collectie zelf groeide snel door een grote wervings- en ruilcampagne met bevriende naties. Zo kwamen we tot de meer dan 130 vliegtuigen en de honderdtal vliegtuigmotoren, die deze verzameling uniek en één van de belangrijkste van Europa maakt.

Vliegtuigen in de luchtvaarthal

Vele van de toestellen in de hal zijn prachtig gerestaureerd dankzij en met de hulp van talrijke vrijwilligers en de Luchtcomponent van het Belgische leger. Sommige stukken, zoals de Nieuport 23, de vliegboot Schrek en twee Duitse observatievliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog zijn bijzonder zeldzaam.